Sürdürülebilir Turizm ve Doğa Dostu Oteller için 25 Harika Fikir

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda otel, güneş enerjisi sistemleri, akıllı duşlar, atıkların ayrıştırılması gibi çok sayıda doğa dostu girişimi başlatıyor.
Ama bir otel için uygulanabilir olan sistem diğerleri için doğru olmayabilir.
Doğaya yönelerek kazanmak ilginizi çekiyorsa, size, mülkleriniz için en iyi sürdürülebilir uygulamaları içeren bir dizi ipucu ve strateji öneriyoruz.  

İşe, sürdürülebilirliğin anlamından ve turizm sektörü için öneminden söz ederek başlayalım.  

Sürdürülebilir, Çevre Dostu Otel Nedir?

Sürdürülebilir otel; bakım, hizmet, lojistik, ürün ve tedarik alanlarında doğa dostu uygulamaları kullanarak çevre üzerindeki zararları önemli ölçüde azaltan işletmedir. Sürdürülebilirliğin temel unsurları ise atıkların değerlendirilmesi, enerji tasarrufu ve su kullanımının azaltılmasıdır.  

Bir otelin sürdürülebilirliğe doğru ilerlemesi için atabileceği birçok adım var. Bunların bazıları HVAC (ısıtma, havalandırma ve klima) sisteminin değiştirilmesi gibi maliyeti büyük harcamalar olsa da diğerlerinin maliyeti daha düşük ve uygulaması daha kolay.  

Oteller Neden Yeşermeli?

Oteller yeşil dostu olduğunda çevreye daha az zarar verir, maliyetleri düşürür ve misafirlerinin dostluğunu kazanır. 

İş dünyasında sürdürülebilirlik, müşterileri memnun etmek, dolayısıyla büyümek için gerekli. Giderek daha fazla sayıda insan doğa dostu işletmeleri, çevre dostu ürünleri ve hizmetleri arıyor. Her üç tüketiciden biri sürdürülebilir markaları tercih ediyor ve seyahat endüstrisi de bu durumun farkında. Örneğin TripAdvisor, LEED (Enerji ve Çevresel Tasarımda

Liderlik) uygulamasıyla bilinçli gezginlere çevre dostu en iyi otelleri gösteren Yeşil Liderler Programı’nı geliştirdi.  

Sürdürülebilirliğe doğru ilerlemek, enerji ve su tüketimini azaltmanın yanı sıra bakım ve konaklama hizmetleri gibi konularda personel istihdam etmek anlamına da geliyor.  

Bu yazımızda, otelinizi yeşile döndürme operasyonu için gerekli, sürdürülebilirliğe yönelik 25 ipucunu ve göz önüne alınması gereken en iyi çevre dostu uygulama örneklerini bulabilirsiniz.

Çevre Dostu Oteller için 25 Öneri

Çalışanlarınızı Çevre Dostu Yapın:            

1. Yeşil bir ekip oluşturun:

Her departmandaki çalışanlardan, kendi alanlarında en iyi çevre dostu uygulamalar için öncülük edecek bir ‘Yeşil Ekip’ kurmalarını isteyin. Bu, çalışanlarınızın yeşil stratejileri uzun vadeli benimsemelerini ve sahiplenmelerini sağlar. Bir prim, özel bir öğle yemeği ya da hediye kartları gibi küçük ödüllerle çabalarını takdir etmeyi de unutmayın.

2. Başlamak için küçük hedefler belirleyin. 

Muhtemelen otelinizin ya da otel grubunuzun çevre dostu programları zaten vardır ama her zaman daha iyisi için yapılacaklar da vardır. İşte göz önünde bulundurmanız için bazı fikirler: 

  • Plastik su şişesi kullanımını azaltarak, markalı cam su şişelerini tercih edin. 
  • Lobiye, su şişesi dolum istasyonu ekleyin.
  • Banyolara ek havlu rafları asarak, konukları havluları yeniden kullanmaları için teşvik edin. Bunun için uyarı tabelaları kullanabilirsiniz.  
  • Geri Dönüşüm seçeneklerinin fark edilmesini sağlayın. Üzerlerinde geri dönüşüm işaretleri bulunan çöp kutularını, asansör ve lobi gibi hareketin yoğun olduğu yerlere koyabilirsiniz.   

3. Personel istihdam ve eğitim sürecini yeşillendirin. 

Adaylarla ilk görüşmeleri telefonda yapın ve yüz yüze görüşmeler için Skype veya Facetime‘ı kullanın. Kağıt israfını azaltın; çalışma kılavuzları ve işe alım formları bastırmak yerine, çalışanlara elektronik formatta belgeler aracılığıyla bağlantı kurun. Ev bilgisayarı olmayanlar için işyerinde bilgisayar erişimi sağlayın. Basılı özgeçmiş istemek yerine, başvuru sahiplerini çevrimiçi istihdam portallarına yönlendirin. Ayrıca, personelinize yeni katılan herkesin, sürdürülebilirlik prensibinin günlük operasyonlardaki önceliğini anladığından emin olun. 

Konuklara Verdiğiniz Hizmetin Çevre Dostu Olmasını Sağlayın:

4. Verimliliğe odaklanın.

Doğa dostu bir işletme kültürünün merkezinde verimlilik yatar. Uzaktan check-in/checkout‘tan anahtarsız girişe kadar uzanan hizmetler, gereksiz plastik (örneğin anahtar kartları) ve kağıt kullanımını azaltır. Hatta aşırı personel sayısını ve bunun neden olduğu ek karbon salınımını  en aza indirmeye yardımcı olabilir.

5. Ulaşımla ilgili hizmetlerinizi sürdürülebilirliği göz önüne alarak çeşitlendirin. 

Elektrikli veya hibrit arabası olan misafirler için araçlarını şarj edebilecekleri istasyonlar hazırlayın. Sürdürülebilir ulaşımı teşvik etmek için eBike ve eScooter kiralama seçeneklerini değerlendirin (misafirler için kask sağladığınızdan emin olun). Otelinize geliş-gidişlerde düşük doluluklu yolculuklarının sayısını azaltmak için hibrit ya da elektrikli araçlar kullanarak toplu taşıma servileri sağlayın. 

Konuk Odalarını Yeşertin:

6. Çevre korumayı, teknoloji yardımıyla otomatik hale getirin.

Konuk odalarındaki sürdürülebilirlik çabaları, konuklara havluları yeniden kullanmalarını, klimayı kapatmalarını veya çıkarken ışık düğmesine basmalarını hatırlatan uyarı kartlarının ötesine geçti. Günümüzde pek çok otel, gereksiz tüketim olasılığını teknoloji yardımıyla ortadan kaldırıyor.   

  • Akıllı duşlar, önceden belirlenmiş bir süre ile sınırlandırarak, çalışma süreleri dolmak üzere olduğunda kullanıcıları uyarıyor.
    • Oda sensörleri ışık seviyesini otomatik olarak algılayarak ampul parlaklığını artırıp azaltabiliyor.
    • Doluluk sensörlü termostatlar ısıtmayı ve klimayı ayarlıyor. Nesnelerin İnterneti (IoT: fiziksel nesnelerin İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanması) teknolojisinin kullanıldığı odalarda konukların uygulamalara bağlanarak ayarları uzaktan değiştirebilmeleri sağlanıyor.  

7. Odaları sürdürülebilir bir şekilde döşeyin.

Akıllı teknolojinin yanı sıra konuk odalarını doğal elyaf levhalar ve sürdürülebilir malzemelerden yapılmış mobilyalarla donatın. Odayı plastik eşyalar, tek kullanımlık kağıtlar veya straforlar yerine, yeniden kullanılabilir kahve kupaları ve bardaklarla doldurun. Banyoda, sertifikalı yeşil üreticilerden temin edeceğiniz, biyolojik olarak parçalanabilen ambalajlarda doğal ve organik sabun ve şampuanları bulundurun.

Yemekleriniz Doğaya da Hizmet Etsin:

8. Etkinlikler sırasında israfı azaltın.

Etkinlik mekanınızdaki çöp kutularının sayısını azalarak, katılımcıları atıklarını dikkatli bir şekilde atmaya yönlendirin. Bunun geri dönüşüm seçeneklerini çoğaltabilir, kağıt, alüminyum kutu ve plastik şişeler için ayrı ayrı oluşturulmuş kutuları sıkça kullanabilirsiniz. 

9. Demirbaşlarınız arasına yeniden kullanılabilen tabakları, bardakları, kupaları ve gümüş eşyaları ekleyin. 

Bu, tesisinizde pipet, plastik servis malzemesi ve kağıt tabak tüketimini azaltır. Ayrıca, daha düşük tedarik maliyetleri ve atık yönetimi nedeniyle paradan da tasarruf edeceksiniz (ne kadar az çöp atılırsa taşıma maliyeti de o kadar düşük olur). İsrafı daha da azaltmak isterseniz, kahvaltı barınızda tek porsiyonluk mısır gevreği, yoğurt ve reçel gibi gıdaları cam kaplar içinde sunabilirsiniz. 

10. Yerel alışveriş yapın. 

    Kaynaklarınız, yakınlarınızdaki yetiştiriciler ve yiyecek sağlayıcılar olsun. Bu şekilde, bölgedeki çiftçileri desteklemenizin yanı sıra, yiyecekleri uzaktan kamyonla getirtmenin neden olduğu karbon salınımına da engel olmuş olursunuz. Menü seçiminiz ise etten daha az kaynak gerektiren vejetaryen ve vegan gıdalar dahil olmak üzere sürdürülebilir ürünlerden yana olsun. 

    11. Muftağınızda arta kalan yiyecekleri kompost olarak bağışlayın.  

      Sürdürülebilir bahçecilik uygulamalarını destekleyen, atıkların komposta dönüşümüne yönelik süreçler başlatın. Kullanılmamış ya da arta kalan yiyecekleri çeşitli yerel ve ulusal gıda işletmelerine bağışlayabilirsiniz. 

      Hediyelik Eşya Reyonunuzu Yeşillendirin:

      12. Sürdürülebilir ürünleri stoklayın.

        Reyonunuzda hangi ürünlerin satılacağını, hangi marka ya da hangi üreticilerle iş birliği yapacağınızı belirlerken yeşil sertifikalı işletmelere öncelik verin. Etik giyim şirketlerini, adil ticaret aksesuarlarını ve hatta etik seyahat ekipmanlarını tercih edin. 

        13. Verimli çalışın.

          Hediyelik eşya reyonunun verimliliği açısından otelinizdeki doluluk seviyelerinin izlenmesi, mağazadaki personelin uygun şekilde yönlendirilmesine yardımcı olacaktır. Kapılar açıldığında iç mekanı aydınlatan sensörler, günün farklı saatlerinde otomatik olarak kısılıp açılarak mağazanın konforunu sürdürebilir.  

          Makbuz yerine, elektrik ve kağıt tüketimini azaltan çevre dostu satış noktası sistemleri bulunmaktadır. Ve elbette, plastik torbalar yerine geri dönüşüm torbaları veya iade edilebilecek (posta kutularına da yerleştirilen) yeniden kullanılabilir torbalar bulundurmalısınız. 

          Çevre Dostu Otel Peyzajı ve Bahçe Düzenlemesi Oluşturun:

          14. Su israfını azaltın.

            Fırtınalardan, kardan ve fazla sulamadan kaynaklanan, buharlaşmayan ya da yer altı suyuna karışmayan fazla su, çevre söz konusu olduğunda sessiz bir suikastçıdır. Özellikle çok sayıda asfalt park yerinin ve betonarme açık hava teraslarının bulunduğu otellerde bu durum zorluk yaratır. Arazide mümkün olduğunda geçirgen yüzey kullanmanın yanı sıra drenajı toplamak için yağmur bahçesi ve su tutma havuzları oluşturarak bu durumla başa çıkabilirsiniz. 

            15. Sulamayı akıllıca yapın.

              Akıllı sulama sistemleri, zamanlanmış sulamayla gereksiz su kullanımını azaltabilir. Ayrıca sadece çim yerine, yer örtüsü oluşturacak kuraklığa dayanıklı yerli bitkiler ekerek genel su ihtiyacınızı azaltabilirsiniz. Bu değişiklik aynı zamanda pestisit ve gübre ihtiyacını da azaltacaktır.  

              16. Kompostlama için bir solucan kutusu yapın. 

                Otelinizin mutfağında personeli teşvik ederek sağlıklı organik yeşillikler yetiştirmeyi teşvik edin. Kompost kutusunu saklama konusunda endişelenmenize gerek yok; bilgili konuklar bu çabayı fark edip takdir edecektir.   

                Organik materyali besin açısından zengin toprak ve gübreye dönüştürmenin pek çok faydası vardır: 

                -Kimyasal gübre ihtiyacını azaltır

                -Ekonomiye katkı sağlar

                -Toprak erozyonunu önler

                -Atık miktarını azaltır

                -Bitkilerin sağlıklı büyümelerine yardımcı olur ve toprağın nemini artırır

                Otel Hizmetlerinizi Doğayla İş Birliği İçinde Yürütün: 

                17-Ortamı gölgelendirin.

                Kulağa basit gelebilir ancak güneşi otelinizin duvarlarından ve pencerelerinden uzak tutmanız enerji kullanımını azaltabilir. Pencere önlerine ağaç dikmeniz, tente ve çıkıntılarla güneşi engellemeniz uzun raf ömrüne sahip nispeten maliyetsiz projelerdir. 

                18. Su ve enerji tasarrufunu otomatikleştirin.

                Su kullanımını azaltmak için banyo lavabolarında havalandırıcılar kullanın ve standart tuvaletleri düşük akışlı veya çift sifonlu olanlarıyla değiştirin. Geleneksel ışıklandırma yerine, otomatik olarak açıp kapatabileceğiniz ve aydınlık seviyesini ayarlayabildiğiniz enerji tasarruflu ampuller kullanın.  

                19. Yeşil altyapıya yatırım yapın. 

                  Uzun vadeli sürdürülebilirlik yatırım getirisi ile ilgilenen otelcilerin yararlanabileceği önemli ürünler arasında şunlar bulunmakta: 

                  • Güneş paneli kurulumları
                    • Energy Star dereceli ısıtma ve soğutma sistemleri
                    • Jeotermal soğutma kuleleri
                    • Su geri kazanım ve geri dönüşüm sistemleri

                  Otel Bakımını Yeşillendirin:

                  20. Operasyonlarınızı kontrol edin. 

                  Kullanım sırasında ve bekleme modundayken doğru miktarda güç kullandıklarından emin olmak için ekipmanınızı düzenli olarak denetleyin. Denetiminiz mevcut enerji kullanımınızı değerlendirerek kısa ve uzun vadeli potansiyel enerji tasarrufu fırsatlarını görmenizi sağlayacaktır. 

                  21. Sistemlerinize göz kulak olun. 

                  HVAC sistemlerinden fırınlara ve jeneratörlere kadar otelinizdeki çoğu ekipman için izleme sensörleri mevcuttur. Bu kullanımı kolay sistemler, kestirimci bakım için kablosuz raporlama sistemleriyle birlikte gelir. Bu tür bir elektronik izlemeye yatırım yapmadan bile, belirli bir süre boyunca enerji atıklarını analiz etmek ve iyileştirme planları oluşturmak için birden fazla düzeydeki otel personelinin dahil olduğu bir program hazırlayarak, bir bakım personeli liderliğinde tesisinizdeki her sistemi takip edebilirsiniz.

                  Otelinizdeki Atık Yönetiminin Sürdürülebilir Olmasını Sağlayın: 

                  22. Plastik su şişelerini atın.

                  Gezegende çevreye en çok zararı veren ürünler arasında yer alan plastik su şişeleri tonlarca yer kaplıyor ve çoğu zaman da imha sırasında çöplerle karışıyor. Otel konukları ve etkinlik katılımcıları için şişelenmiş sudan filtrelenmiş su sebillerine, yeniden doldurulabilir şişelere ve su sürahilerine geçmek zor değil. 

                  23. Atıklarınızı mümkün olduğunca gübreye dönüştürün. 

                  Artık kompostlaştırmanın önemli bir sürdürülebilirlik uygulaması olduğunu muhtemelen anlamışsınızdır. Dünyada insan tüketimi için üretilen gıdanın her yıl yaklaşık üçte biri çöpe gidiyor ya da israf ediliyor. Otelinizdeki çoğu atığı kompostlaştırabilirsiniz ancak bunun için bir kompostlama programına katılmanız da gerekecektir. Bu çalışmadan verim alabilmek için gübrelenebilir atıkları ayırma konusunda personelinizi eğitin. Ayrıca kahve telvelerinizi de gübre olarak kullanabileceğiniz unutmayın. 

                  Son olarak, gerçekten yenilikçi olmak istiyorsanız gıda atıklarını yeniden kullanılabilir suya dönüştürebilecek yeni teknolojileri de düşünün. 

                  Doğa Dostu Ürünleri Satın Alın:

                  24. Çevreci kararlar alın. 

                  Mümkün olduğunca sürdürülebilir ambalajlarda ve biyolojik olarak parçalanabilen, toksik olmayan ürünleri tercih edin. Sürdürülebilir bir satın alma politikası oluşturmak zor değil. Bunun için aşağıdaki ögelerden başlamanız yeterli: 

                  • Kullanılan boya malzemeleri
                    • Ofis malzemeleri, yazı defterleri ve kalemler
                    • Ampuller
                    • Temizlik malzemeleri, dezenfektanlar ve yapıştırıcılar  Kağıt ürünleri

                  25. Sertifikalı yeşil cihazları satın alın. 

                  Oteliniz verimsiz cihazlara ne kadar para harcıyor? Mevcut olanları enerji tasarruflu fritözler ve ızgaralar, buz makineleri, fırınlar, bulaşık makineleri, dondurucular ve buzdolaplarıyla  değiştirmeye çalışın. Eski model çamaşır makineleriniz varsa bir an önce enerji ve su tasarrufu sağlayan modellerle değiştirin. 

                  Doğa Dostu Otelinizle İlgili İyi Haberleri Paylaşın:

                  Sürdürülebilirliği geliştirirken bu olumlu uygulamaları duyurmanız gerekir. 

                  • Sosyal medya çevreye duyarlı tüketiciler arasında popülerdir. Otelinizin sürdürülebilirlik hikayesinin hedef kitlelere yayılmasını sağlamak için  #sıfıratık ve #sürdürülebilir iş gibi hashtaglerle ulaşabileceğiniz çok sayıda sosyal topluluk var.
                  • Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için sürdürülebilirlik iş uygulamalarınızı otelinizin arama motoru optimizasyonunu (SEO) pazarlama çalışmalarına dahil edin. Yeşil oteller, ekoturizm, sürdürülebilir konaklama ve eko oteller arayan konuklar arasında hangi anahtar kelimelerin trend olduğunu görmek için araştırmanızı önceden yapın.
                  • Yeşil ticari kuruluşlarla birlikte çalışın. Yeşil Oteller Birliği gibi kuruluşlar, hazırladıkları sertifika programları, etkili pazarlama yöntemleri ve tanıtım araçlarıyla dikkatleri çekmenizi sağlayacaktır. 
                  • E-posta yoluyla pazarlama, haberlerinizi paylaşmanın bir başka önemli aracı. Sürdürülebilirlik, müşterilerinizin inanılmaz derecede tutkuyla aradığı bir konu; tüketicilerin yüzde 88’i bir fark yaratmak ve işletmelerin de buna yardımcı olmalarını istiyor. Bu da daha yüksek e-posta okuma oranı ve dönüşüm isteği demek.   

                  Bir yanıt yazın

                  E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

                  Diğer Yazılarım

                  Avrupa Birliği’nin Turizme Etkisi

                  Bilim insanlarına göre küresel ısınma, bazı ülkelerdeki turizm sektörünü olumsuz yönde etkilerken bazı ülkelerin de işine yarayacak. Giderek artan hava

                  Turizmin Olumsuz Etkileri

                  Her yıl milyonlarca insan iş ve tatil amacıyla seyahat etmekte ve bu durum, turizmi ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri

                  Avrupa Birliği’nin Turizme Etkisi

                  Bilim insanlarına göre küresel ısınma, bazı ülkelerdeki turizm sektörünü olumsuz yönde etkilerken bazı ülkelerin de işine yarayacak. Giderek artan hava

                  Turizmin Olumsuz Etkileri

                  Her yıl milyonlarca insan iş ve tatil amacıyla seyahat etmekte ve bu durum, turizmi ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri

                  Glasgow Bildirgesi

                   Turizmde İklim Eylemi ve On Yıllık TurizmEylem Planına Bağlılık Fosil yakıtlara olan bağımlılık, sürdürülebilir olmayan tarım, zehirlenen topraklar, doğal kaynakların

                  Türkiye’nin Meşhur Kanyonları

                  KANYON NEDİR? Kanyonlar, genellikle uzun zaman dilimleri boyunca akarsuların veya diğer doğal etkenlerin kayaçları aşındırmasıyla oluşan derin vadilerdir. Bu süreç

                  Sosyal Medyada Takip Edin

                  Murat Tüzel Hakkında

                  1966 yılında iki kardeşin, ikincisi olarak İstanbul’da doğdum. İlköğretim hayatıma Işık Okullarında başlayıp, sonrasında ise eğitimini Ata Koleji’nde tamamladım. Lise sonrasında İstanbul Üniversitesi İngilice (İşletme Bölümü)’nde okumaya hak kazandım.

                  Harmony By Tüzel

                  Harmony By Tüzel
                  error: Content is protected !!