Konaklama İşletmelerinin Sınıflandırılması

 

Temel konaklama işletmeleri:

1. Otel,
2. Motel,
3. Tatil Köyü,
4.Pansiyonlar

Şeklinde sınıflara ayrılabilir.

Otel: Oteli basit olarak müşterilerine konaklama ve yemek hizmeti veren işletmeler olarak tanımlayabiliriz. Bununla birlikte yeme-içme, SPA, eğlence gibi yardımcı hizmetleri de işletmelerdir. Otel işletmeleri birçok yönden sınıflandırılabilir. (Belgelendirme, yıldız sayısı, konaklama amacı, hizmet kalitesi vb) Verdikleri hizmet kalitesi ve konaklama amaçlarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.

Verdikleri hizmet kalitesine göre oteller:
Turistik Belgesiz Oteller: Bu oteller çalışma ruhsatlarını yerel yönetimlerden alırlar. Çalışma belgeleri belediye tarafından verilir ve belediye tarafından denetlenir.

Turistik Belgeli Oteller: Turizm Bakanlığı’nın Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri yönetmeliğine göre sınıflandırılan otellerdir:

1, 2, 3,4 ve 5 yıldızlı oteller

Turistik belgeli otellerde yıldız sayısının fazlalığı, verilen hizmetin çeşitliliğini ve kalitesinin yüksekliğini gösterir.

Amaçlarına göre oteller:

Dinlenme ve eğlence otelleri, Şehir Otelleri(Business Hotels).

Motel: Yol kenarlarında bulunan ve yolculuk yapanlara konaklama ve yeme-içme hizmeti sunan konaklama işletmeleridir.

Tatil köyü: Spor ve eğlence hizmetlerinin verildiği konaklama işletmelerdir.
Tatil köylerinin içerikleri, işletmeden işletmeye değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte, tatil köylerinin konuklarına sunduğu temel imkânlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Geniş bir çeşitliliğe sahip lüks odalar.
Hem çocuklara, hem yetişkinlere hitap eden eğlence seçenekleri
Farklı mutfaklardan tatlara yer verilen pek çok restoranın yanı sıra zengin cafe/bar seçenekleri



Spor salonu, spa, hamam gibi ortamlar
Açık/kapalı yüzme havuzları
Özel plaj (tatil köyü deniz kıyısında ise)
Çocuklar için oyun parkı
Açık dinlenme alanları, oturma/okuma salonları

Pansiyon: Konaklama ve yeme-içme hizmeti verebilen ev tipi işletmelerdir.
Pansiyonların yönetimi oldukça basittir. Bazı pansiyonlar, konukların yeme-içme gereksinimlerini karşılarlar.

Yardımcı konaklama işletmeleri

Konukların kendi olanaklarıyla gecelediği işletmelerdir. Konukların yeme-içme de dahil olmak üzere çeşitli gereksinimlerini genellikle kendilerinin karşıladığı konaklama işletmeleridir.

Yardımcı Konaklama İşletmeleri:
1.Kamping,
2.Oberj,
3.Hostel
4.Apart Otel,
5.Yüzer tesis
olmak üzere sınıflandırılabilir.

Kamping: Misafirlerin her türlü gereksinimlerini kendilerinin karşıladığı tesistir. Kampingler konum olarak karayolları güzergahı ve çevresinde kurulurlar. Yakınlarında deniz,göl gibi doğal güzellikler bulunur.

Oberj: Kırsal yörelere yapılan gezilerde konaklanan işletmedir.
Tabiat güzelliği ön plandadır. Spor ve av turizmi yapmak isteyenlerin konakladığı tesislerdir.

Hostel: Bir odayı birden fazla kişinin paylaştığı, düşük gelirli müşteriye hitap eden işletmelerdir. Müşterileri genelde genç gezginler ve öğrencilerdir.

Apart Otel: Konuklar yeme-içme gereksinimlerini kendileri karşılarlar. Apart Oteller bu gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı araç-gereçlerle donatılmışlardır.

Yüzer Tesis: Türk karasularında veya limanlarında, turizm amaçlı olarak konaklama ve/veya yeme-içme hizmeti verebilecek nitelikteki, kendiliğinden hareket etme kabiliyetine sahip veya bir romorkor vasıtası ile çekilen işletmedir.


Turizm’in gelişmesi için otellerde yapılabilecek çalışmalar

  • Turizm hizmeti sunan şirketlerin daha kaliteli hizmet sunabilmesi için eğitimli ve liyakat sahibi iş gören yetiştirilmesine önem verilmeli ve bu çalışanların özlük hakları iyileştirilmelidir.
  • Turizm sektörünü oluşturan tüm paydaşlar dijitalleşmeli ve yeni sistemlere entegre olmalıdırlar.
  • Marka turizm kentleri oluşturulmalı, maalesef ülkemizde birkaç destinasyon dışında marka turizm kentimiz bulunmamaktadır. Otel yatırımcıları bu bölgelerde yatırıma teşvik edilmeli ve kolaylıklar sağlanmalıdır.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarına konaklama işletmelerinin geçiş yapması teşvik edilmeli.
  • Özelikle Akdeniz bölgesinde otellerin uyguladığı her şey dahil sistemden çıkılmalı ve gelirleri artıracak sürdürülebilir yeni bir sisteme geçiş yapılmalı, bölge halk da gelen turistten ekonomik anlamda maksimum faydalanmalıdır. Böylece turizm gelirlerinin ciddi bir oranda artacağı aşikardır.
  • Karma pazar stratejisi ile ülkemizi belirli pazarlara bağımlılıktan çıkarmamız gerekmektedir.
  • İç pazarın gelişmesi ve tüketicinin tatil alışkanlıklarının gelişmesi için çalışmalar yapılıp iç pazar için yerli turistin de tatile gidebilmesine olanak sağlanmalıdır. Erken rezervasyonlar artırılmalı, fiyatlar erken rezervasyonlar için yerli turiste daha fayda sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Yerli turisti kazanmamız turizme katmamız için çalışılmalıdır.
  • Otellerdeki yatak kapasiteleri artırılmalı beton ağırlıklı işletmeler yerine doğa ile iç içe şık modern oteller inşa edilmelidir.
  • Otellerden arta kalan yiyecekler ve buna benzeri ürünler bölge belediye aktarılmalı ve karşılığında belediyelerin otellere kolaylıklar sağlamalıdır.
  • Otellerin gelirleri arttırılmalı bununla ilgili örnek vermek gerekirse İstanbul şehrinde, Tarihi Yarımada , Taksim , Şişli vs gibi bölgelerde belirli standart en düşük oda fiyatı belirlenmeli hiçbir otel o fiyatların altına inmemelidir böylece kentimizin hak ettiği değeri alması sağlanmalıdır. Avrupa ile kıyasla turizm gelirlerinde ülkemiz çok aşağıda kalmaktadır.
  • Turistik bölgelerdeki belediyeler oteller için bir ekip oluşturmalı, otellerden gelen istek ve taleplere hızlı bir şekilde geri dönüş yapmalıdır.
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Yazılarım

Avrupa Birliği’nin Turizme Etkisi

Bilim insanlarına göre küresel ısınma, bazı ülkelerdeki turizm sektörünü olumsuz yönde etkilerken bazı ülkelerin de işine yarayacak. Giderek artan hava

Turizmin Olumsuz Etkileri

Her yıl milyonlarca insan iş ve tatil amacıyla seyahat etmekte ve bu durum, turizmi ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri

Avrupa Birliği’nin Turizme Etkisi

Bilim insanlarına göre küresel ısınma, bazı ülkelerdeki turizm sektörünü olumsuz yönde etkilerken bazı ülkelerin de işine yarayacak. Giderek artan hava

Turizmin Olumsuz Etkileri

Her yıl milyonlarca insan iş ve tatil amacıyla seyahat etmekte ve bu durum, turizmi ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri

Glasgow Bildirgesi

 Turizmde İklim Eylemi ve On Yıllık TurizmEylem Planına Bağlılık Fosil yakıtlara olan bağımlılık, sürdürülebilir olmayan tarım, zehirlenen topraklar, doğal kaynakların

Türkiye’nin Meşhur Kanyonları

KANYON NEDİR? Kanyonlar, genellikle uzun zaman dilimleri boyunca akarsuların veya diğer doğal etkenlerin kayaçları aşındırmasıyla oluşan derin vadilerdir. Bu süreç

Sosyal Medyada Takip Edin

Murat Tüzel Hakkında

1966 yılında iki kardeşin, ikincisi olarak İstanbul’da doğdum. İlköğretim hayatıma Işık Okullarında başlayıp, sonrasında ise eğitimini Ata Koleji’nde tamamladım. Lise sonrasında İstanbul Üniversitesi İngilice (İşletme Bölümü)’nde okumaya hak kazandım.

Harmony By Tüzel

Harmony By Tüzel
error: Content is protected !!